Dezbatere cu specialiști în arhitectura medicală despre restructurarea și construcția spitalelor în România.

Emil Ivănescu, Redin Abduraman (OMBA), Jenică Craiu (PINEARQ), Gheorghe Pop (ASIX Design), Andreea Strugaru (Kadra), Raluca Șoaită (Tesseract Architecture), Christian Tanascaux (AACT), Andreea Tănase, Cristina Gafton (Ministerul Sănătății), Adela Lile (Ministerul Sănătății), Mihaela Gusa (Schneider Electric), Șerban Țigănaș (Dico&Țigănaș), Gabriela Tânjală (BRAIN Architecture), Matei Săndulescu (ARCO), Istvan Besenyeai (UTI Facility Managemement)

  • 1

    (RO) SHARE Talk: Arhitectura Spitalelor

    • Dezbatere "Arhitectura spitalelor", 8 aprilie

Moderator

Preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti

Emil Ivănescu

Emil Ivănescu a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în  2004, iar în 2010, a organizat Anuala de Arhitectură București. În 2012, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția şi în 2014, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului ICR la Bienala de Arhitectură de la Veneția. În anul 2004 a devenit asistent universitar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, iar în anul 2011 ajunge doctor în arhitectură, cu lucrarea: „Corpul postorganic și arhitectura ambiguității”.  Din anul 2010 este curatorul și organizatorul „Anualei de Arhitectură București”, un eveniment de arhitectură cu scopul de a mediatiza cele mai bune producții de arhitectură din București.

Invitați

Fondator Tesseract Architecture

Raluca Șoaită

Tesseract Architecture este singurul studio de proiectare din România specializat în arhitectură de spitale și clinici medicale. Raluca Șoaită, fondatorul Tesseract, a proiectat până în prezent peste 700.000 mp de spitale și clinici, iar între marile proiecte de spitale coordonate în prezent se numară spitalele județene de la Focșani și Sibiu, proiectul #NoiFacemUnSpital al Asociației Dăruiește Viața, o premieră în România, numeroase spitale modulare și clinici private. Din 2017, Raluca Soaita face parte din echipa tehnică de experți implicați într-un proiect de anvergură al Băncii Mondiale în România - "Reforma Sectorului Medical - Îmbunătățirea Calității Sistemului Medical în România."

Arhitect, ASIX DESIGN SRL

Gheorghe Pop

Arhitect

Andreea Tănase

Andreea a absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, în 2009, cu o specializare în restaurarea și reabilitarea clădirilor istorice. Între 2011 – 2012 a urmat un master în planificare urbană, în cadrul Bartlett School of Planning de la University College London.De-a lungul timpului a fost implicată în mai multe proiecte de arhitectură și urbanism. În 2019 a finalizat Planul Urbanistic Zonal pentru noul Spital Județean de Urgență din Sibiu și, în prezent, consiliază Ordinul Arhitecților din România cu privire la concursuri legate de healthcare – infrastructură.

Director

Cristina Gafton

Direcția pentru implementare și monitorizare spitale regionale, Ministerul Sănătății

Arhitect

Adela Lile

Consilier personal al ministrului sănătății

Arhitect, OM Birou de arhitectură

Redin Abduraman

Marketing Manager/Co-owner Kadra

Andreea Strugaru

De formație inginer automatist și cu o experiență de aproape 20 de ani în inginerie de acces, Andreea Strugaru (50 ani) este Co-Owner și Marketing Manager KADRA, singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces. Permanent preocupată de tot ce e nou în domeniul soluțiilor automate de control acces, Andreea Strugaru a adus, alături de echipa experimentată de la KADRA, pe piața din România, tehnologii inovatoare, având drept obiectiv circulația liberă și sigură a oamenilor, în spații moderne și confortabile.

Co-founder, Dico&Țigănaș

Șerban Țigănaș

"Biroul Dico și Țigănaș este orientat către proiectele necesare. Acum a sosit, în sfârșit, vremea spitalelor în România, un program de arhItectură esențial. Pentru proiecte bune facem echipă cu cei mai potriviți parteneri" Biroul Dico&Țigănaș și biroul spaniol PINEARQ sunt câștigătorii competiției de proiectare a Centrului de Transplant din Cluj. Centrul Integrat de Transplant va avea 300 de paturi și va fi dezvoltat pe un teren de 1,5 hectare.

Arhitect Pinearq, fondator cra_de.studio

Jenică Craiu

Coautor al proiectului Centrului integrat de transplant de la Cluj. Face parte din echipa biroului spaniol PINEARQ.

Building Market Segment Manager Europe Operations Schneider Electric

Mihaela Gușă

Cu o vastă experienţa în promovarea pe piaţa românească a soluţiilor de distribuţie electrică şi eficienţă energetică in clădiri, Mihaela Guşă – Building Market Segment Manager la Schneider Electric România - s-a concentrat în ultimii ani asupra pieţei amplasamentelor medicale, promovând soluţii specifice acesteia. “Credem cu convingere ca siguranţa pacienţilor, experienţa acestora intraspitalicească şi eficienţa gestionării resurselor reprezintă cei trei mari piloni care trebuie luaţi în considerare, la construcţia sau modernizarea unui spital înca din faza de proiectare.” Mihaela Guşă s-a preocupat intens de promovarea de soluţii moderne care, odată integrate în arhitectura de distribuţie, asigură calitatea necesara şi o disponibilitate ridicată a alimentării cu energie electrică.

Fondator TDD CONCEPT STUDIO

Gabriela Tânjală

Gabriela Tânjală a absolvit Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din Iași în anul 1999. De 12 ani majoritatea proiectelor în care a fost implicată, localizate în general în zona Moldovei, au avut preponderent funcțiuni medicale (urgențe, pediatrie, neurologie, urologie, transplant renal, cardiologie, etc.). Împreună cu echipa pe care o coordonează, a dezvoltat proiecte pe o suprafață de aproape 100 000 mp. Dintre proiectele importante amintim Spitalul Județean de Urgențe Vaslui, proiect nominalizat în 2016 în cadrul premiilor Romanian Buidings Awards, Spitalul Județean de Urgențe Tulcea, Spitalul de Cardiologie și Spitalul Parhon din Iași. De asemenea, a participat, în cadrul unei echipe internaționale Turcia/Olanda/România, la primul concurs internațional de arhitectură pentru spitale, organizat în anul 2020 la Cluj de către OAR, situându-se pe locul 7/45.

Atelierul de Arhitectura Christian Tanascaux ( AACT)

Christian Tanascaux

Arhitect specializat în proiectarea de construcții pentru sănătate și învățământ, în Franța și România, cu o experiență de peste 45 de ani. Membru al Ordinului Arhitecților din Ille de France și OAR-București, fondator al societății AACT - filiale la Paris și București Atelierul de Arhitectură Christian Tanascaux are în portofoliu construcții de spitale noi sau restructurate cu toate specialitățile funcționale, inclusiv săli de operație, AȚI, urgențe etc. AACT are la activ 14 unități spitalicești construite cu mai mult de 150.000 m2  și mai mult de 2600 de paturi.

Arhitect, Agenția de Proiectare ARCO

Matei Săndulescu

Arhitect specializat in proiectarea de constructii pentru sanatate, cu o experienta de peste 20 de ani. Membru al OAR-Bucuresti, asociat in cadrul Agentiei de Proiectare ARCO, partener AACT.

Eveniment susținut de

kadra acces engineering
De peste 27 de ani, KADRA aduce inovaţia în sistemele de acces, fie că este vorba de soluţii pentru automatizare a uşilor, de soluţii profesionale de sisteme de acces moderne pentru industrie sau de sisteme de parcare inteligente. KADRA oferă, prin intermediul partenerilor săi naţionali şi internaţionali şi a echipei de specialişti, soluţii integrate inovatoare, într-o lume aflată în continuă dezvoltare.
sisteme automate de acces usi pentru sectorul medical
Schneider Electric dezvoltă soluții pentru aplicații medicale care sprijină clienții să anticipeze și să gestioneze cu ușurință evenimentele de zi cu zi, în ceea ce privește instalațiile electrice. În calitate de promotor al eficienței energetice și al sustenabilității, Schneider Electric propune soluții digitale pentru instalațiile electrice aferente amplasamentelor medicale de toate dimensiunile. Descoperiți EcoStruxure™ pentru sectorul medical , arhitectură noastră de soluții IoT , digitală, concepută special pentru spitale, cu rolul de a crește siguranța, satisfacția pacienților și eficientă operațională. Cu ajutorul soluțiilor noastre digitale, creșteți eficientă energetică în unitatea medicală, minimizați numărul și durata întreruperilor neprevăzute în alimentarea cu energie electrică și optimizați costurile de întreținere, fără a compromite îngrijirea pacienților.

Taxa de participare

Membrii SHARE Architects Community beneficiază de 10 euro reducere.Vă rugăm să introduceți codul cuponului de reducere pe care îl găsiți pe membership.share-architects.com