Program SHARE Talk: Arhitectura Spitalelor (RO)

  • 1

    8 aprilie, eveniment online

    • Sesiunea 1: SHARE Talk "Arhitectura spitalelor"

  • 2

    13 mai, eveniment online

    • Sesiunea 2: SHARE Talk: Arhitectura Spitalelor - Dezbatere "Reabilităm sau construim clădiri noi?"

Aspecte care vor fi dezvoltate pe 13 mai:

☑️Strategia națională și masterplanurile pentru spitale, atât la nivel regional dar și local; ☑️Necesitatea unui ghid de design care să promoveze bunele practici de proiectare; ☑️Referințele oficiale în materie de costuri; ☑️Flexibilitate la nivel de capacitate, uz, reconfigurare spațială și sistem constructiv; ☑️Surse de finanțare pentru infrastructura spitalicească și planurile Ministerului Sănătății; ☑️Umanizarea spitalelor și abordarea spitalului ca o extensie a căminului – o variabilă în procesul de vindecare al pacientului; ☑️Tehnologii care să îmbunătățească munca sau confortul principalilor utilizatori: personalul medical, pacient și familiile pacienților; ☑️Atențía pentru componentele invizibile ale siguranței și securității în spital: ventilație, surse de apă, surse de curent;

SHARE Talk: Arhitectura Spitalelor, 13 mai, este susţinut de:

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) este o companie globală de tehnologie de vârf care stimulează transformarea societății și a industriei în scopul realizării unui viitor mai productiv și mai durabil. Prin conectarea de software la portofoliul său de electrificare, robotică, automatizare și acționări, ABB împinge limitele tehnologiei, conducând performanța spre niveluri superioare. Având o istorie de excelență de peste 130 de ani, succesul ABB este realizat cu ajutorul celor aproximativ 110.000 de angajați talentați din peste 100 de țări. Grupul ABB operează în România din anul 1992  printr-o organizaţie locală. ABB România (www.abb.com/ro) reprezintă o forţă pe piaţa românească de echipamente energetice si de automatizări. Datorită structurii sale orientate spre client, compania se află in contact permanent cu nevoile clienţilor săi, permiţând acces rapid şi usor la gama completă de produse, soluţii şi servicii oferită de ABB, în domeniile Electrificare, Robotică și Automatizări, Acționări Electrice și Automatizare de Proces.


Desoperă soluţiile ABB


Taxa de participare

Membrii SHARE Architects Community beneficiază de 10 euro reducere.Vă rugăm să introduceți codul cuponului de reducere pe care îl găsiți pe membership.share-architects.com

15 specialiști în infrastructura medicală au deschis seria de dezbateri cu tema “Arhitectura Spitalelor”

Întâlnirea din 8 aprilie a reunit în jurul mesei rotunde, virtuale, specialiști cu experiență pentru a răspunde întrebării: Reabilităm sau construim clădiri noi? Pe parcursul a două ore de discuții, arhitecți, ingineri, proiectanți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății au punctat principalele aspecte critice întâlnite în procesele de proiectare: Lipsa unei strategii naționale, a masterplanurilor pentru spitale, atât la nivel regional dar și local, absența unui ghid de design care să promoveze bunele practici de proiectare dar și lipsa unor referințe oficiale în materie de costuri au fost aspecte generale menționate de aproape toți invitații.

SHARE Talk: Arhitectura Spitalelor, 8 aprilie, a fost susţinut de:

kadra acces engineering
De peste 27 de ani, KADRA aduce inovaţia în sistemele de acces, fie că este vorba de soluţii pentru automatizare a uşilor, de soluţii profesionale de sisteme de acces moderne pentru industrie sau de sisteme de parcare inteligente. KADRA oferă, prin intermediul partenerilor săi naţionali şi internaţionali şi a echipei de specialişti, soluţii integrate inovatoare, într-o lume aflată în continuă dezvoltare.
sisteme automate de acces usi pentru sectorul medical
Schneider Electric dezvoltă soluții pentru aplicații medicale care sprijină clienții să anticipeze și să gestioneze cu ușurință evenimentele de zi cu zi, în ceea ce privește instalațiile electrice. În calitate de promotor al eficienței energetice și al sustenabilității, Schneider Electric propune soluții digitale pentru instalațiile electrice aferente amplasamentelor medicale de toate dimensiunile. Descoperiți EcoStruxure™ pentru sectorul medical , arhitectură noastră de soluții IoT , digitală, concepută special pentru spitale, cu rolul de a crește siguranța, satisfacția pacienților și eficientă operațională. Cu ajutorul soluțiilor noastre digitale, creșteți eficientă energetică în unitatea medicală, minimizați numărul și durata întreruperilor neprevăzute în alimentarea cu energie electrică și optimizați costurile de întreținere, fără a compromite îngrijirea pacienților.

Partener institutional

Taxa de participare

Membrii SHARE Architects Community beneficiază de 10 euro reducere.Vă rugăm să introduceți codul cuponului de reducere pe care îl găsiți pe membership.share-architects.com

Moderator

Preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti

Emil Ivănescu

Emil Ivănescu a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în  2004, iar în 2010, a organizat Anuala de Arhitectură București. În 2012, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția şi în 2014, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului ICR la Bienala de Arhitectură de la Veneția. În anul 2004 a devenit asistent universitar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, iar în anul 2011 ajunge doctor în arhitectură, cu lucrarea: „Corpul postorganic și arhitectura ambiguității”.  Din anul 2010 este curatorul și organizatorul „Anualei de Arhitectură București”, un eveniment de arhitectură cu scopul de a mediatiza cele mai bune producții de arhitectură din București.

Invitați

Buildings Channel Manager ABB Romania

Vlad Rosca

Inginer, absolvent al Facultatii de Electrotehnica, Universitatea Politehnica Bucuresti

Director General al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Anca Ginavar

Director

Cristina Gafton

Direcția pentru implementare și monitorizare spitale regionale, Ministerul Sănătății

Co-founder, Dico&Țigănaș

Șerban Țigănaș

"Biroul Dico și Țigănaș este orientat către proiectele necesare. Acum a sosit, în sfârșit, vremea spitalelor în România, un program de arhItectură esențial. Pentru proiecte bune facem echipă cu cei mai potriviți parteneri" Biroul Dico&Țigănaș și biroul spaniol PINEARQ sunt câștigătorii competiției de proiectare a Centrului de Transplant din Cluj. Centrul Integrat de Transplant va avea 300 de paturi și va fi dezvoltat pe un teren de 1,5 hectare.

Arhitect fondator Arhipar

Lucian Parvulescu

Din 1997 a început sa lucreze ca Partener Principal in Biroul Eggert & Partner din Stuttgart, birou care dupa 3 ani a deţinut locul 1 mai mulţi ani la rand conform "Architekten Ranking" în domeniul construcţiilor pentru sănătate. În acest birou (cu 65 angajaţi arhitecţi) a câştigat 27 premii din 32 concursuri la care a participat, jumătate dintre ele cu premiul 1! În 2007 a revenit parţial în Romania unde a deschis un birou de arhitectură şi a fost 7 ani profesor invitat la UAIUM. A continuat colaborarea cu primele 3 birouri din Germania specializate în construcţii pentru sănătate ca arhitect independent, fiind consultant, consilier şi corealizator a mai multor spitale. Pe parcursul activităţii a proiectat peste 40 spitale cu funcţiuni diferite, majoritatea cu peste 300 paturi, dintre care circa 30 au fost realizate sau sunt în curs de realizare, cel mai mic dintre ele fiind un spital privat de ortopedie (Arcus Klinik in Pforzheim) costurile de construcţie la el fiind de peste 50 Milioane Euro.

Expert international in domeniul arhitecturii de spitale in cadrul societatiilor franceze CONSEIL SANTE si SOFRECO

Gabriel Dumitrache

Membru al Ordinului Arhitectilor din Romania și al Ordinului Arhitectilor din Ile de France, expert international in domeniul arhitecturii de spitale in cadrul societatiilor franceze CONSEIL SANTE și SOFRECO. Coordonator principal - Studiu de Fezabilitate Spitalul Metropolitan, Arhitect co-autor al Spitalului de ortopedie FOISOR, arhitect co-autor al Spitalului de copii VICTOR GOMOIU, arhitect sef de proiect - Spitalul MONTREUIL SUR MER – FRANTA, arhitect sef de proiect – Centre Hospitalier Universitaire „Charles Nicolle” și Centre Hospitalier Universitaire „Roger Salengro”.

Co-fondator Andreescu and Gaivoronschi

Vlad Gaivoronschi

S.C.ANDREESCU & GAIVORONSCHI este astăzi unul dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectura din România, cu numeroase premii: Structura de acoperire pentru Piața Badea Cartan, Timișoara - Premiul european pentru construcții din oțel ECCS în 1997; City Business Center din Timișoara - Nominalizat pentru Premiul european de arhitectură Mies van der Rohe, Barcelona, în 2008 și selectat la WAF - World Architecture Festival, Barcelona, în 2010 și Berlin 2016, Premiul BETA Euro-regional de Arhitectură BETA 2016 și CÂȘTIGĂTOR la GDA -German Design Awards Frankfurt 2018; Casa de pensii Harmonia - Nominalizată la Premiul european de arhitectură Mies van der Rohe, alocat de juriul WAN Awards 2012 - Sectorul rezidențial; THE OFFICE Cluj, Bienala Euro-regională Arhitectura Premiul BETA 2018; HOME of ART, Euro-regional Biennial Architecture BETA Prize 2016, WINNER la BIG SEE Ljubljana Architecture Festival 2019 și WINNER la GDA - German Design Awards Frankfurt 2020.

Fondator TDD CONCEPT STUDIO

Gabriela Tânjală

Gabriela Tânjală a absolvit Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din Iași în anul 1999. De 12 ani majoritatea proiectelor în care a fost implicată, localizate în general în zona Moldovei, au avut preponderent funcțiuni medicale (urgențe, pediatrie, neurologie, urologie, transplant renal, cardiologie, etc.). Împreună cu echipa pe care o coordonează, a dezvoltat proiecte pe o suprafață de aproape 100 000 mp. Dintre proiectele importante amintim Spitalul Județean de Urgențe Vaslui, proiect nominalizat în 2016 în cadrul premiilor Romanian Buidings Awards, Spitalul Județean de Urgențe Tulcea, Spitalul de Cardiologie și Spitalul Parhon din Iași. De asemenea, a participat, în cadrul unei echipe internaționale Turcia/Olanda/România, la primul concurs internațional de arhitectură pentru spitale, organizat în anul 2020 la Cluj de către OAR, situându-se pe locul 7/45.

Arhitect, OM Birou de arhitectură

Redin Abduraman

Arhitect, ASIX DESIGN SRL

Gheorghe Pop

Director de Dezvoltare , UTI Facility Management

Istvan Besenyei

Marketing Manager/Co-owner Kadra

Andreea Strugaru

De formație inginer automatist și cu o experiență de aproape 20 de ani în inginerie de acces, Andreea Strugaru (50 ani) este Co-Owner și Marketing Manager KADRA, singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces. Permanent preocupată de tot ce e nou în domeniul soluțiilor automate de control acces, Andreea Strugaru a adus, alături de echipa experimentată de la KADRA, pe piața din România, tehnologii inovatoare, având drept obiectiv circulația liberă și sigură a oamenilor, în spații moderne și confortabile.

Building Market Segment Manager Europe Operations Schneider Electric

Mihaela Gușă

Cu o vastă experienţa în promovarea pe piaţa românească a soluţiilor de distribuţie electrică şi eficienţă energetică in clădiri, Mihaela Guşă – Building Market Segment Manager la Schneider Electric România - s-a concentrat în ultimii ani asupra pieţei amplasamentelor medicale, promovând soluţii specifice acesteia. “Credem cu convingere ca siguranţa pacienţilor, experienţa acestora intraspitalicească şi eficienţa gestionării resurselor reprezintă cei trei mari piloni care trebuie luaţi în considerare, la construcţia sau modernizarea unui spital înca din faza de proiectare.” Mihaela Guşă s-a preocupat intens de promovarea de soluţii moderne care, odată integrate în arhitectura de distribuţie, asigură calitatea necesara şi o disponibilitate ridicată a alimentării cu energie electrică.

Arhitect

Adela Lile

Consilier personal al ministrului sănătății

Arhitect Pinearq, fondator cra_de.studio

Jenică Craiu

Coautor al proiectului Centrului integrat de transplant de la Cluj. Face parte din echipa biroului spaniol PINEARQ.

Atelierul de Arhitectura Christian Tanascaux ( AACT)

Christian Tanascaux

Arhitect specializat în proiectarea de construcții pentru sănătate și învățământ, în Franța și România, cu o experiență de peste 45 de ani. Membru al Ordinului Arhitecților din Ille de France și OAR-București, fondator al societății AACT - filiale la Paris și București Atelierul de Arhitectură Christian Tanascaux are în portofoliu construcții de spitale noi sau restructurate cu toate specialitățile funcționale, inclusiv săli de operație, AȚI, urgențe etc. AACT are la activ 14 unități spitalicești construite cu mai mult de 150.000 m2  și mai mult de 2600 de paturi.

Arhitect, Agenția de Proiectare ARCO

Matei Săndulescu

Arhitect specializat in proiectarea de constructii pentru sanatate, cu o experienta de peste 20 de ani. Membru al OAR-Bucuresti, asociat in cadrul Agentiei de Proiectare ARCO, partener AACT.

Arhitect

Andreea Tănase

Andreea a absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, în 2009, cu o specializare în restaurarea și reabilitarea clădirilor istorice. Între 2011 – 2012 a urmat un master în planificare urbană, în cadrul Bartlett School of Planning de la University College London.De-a lungul timpului a fost implicată în mai multe proiecte de arhitectură și urbanism. În 2019 a finalizat Planul Urbanistic Zonal pentru noul Spital Județean de Urgență din Sibiu și, în prezent, consiliază Ordinul Arhitecților din România cu privire la concursuri legate de healthcare – infrastructură.